> nieuws

Nieuws

 
26 april 2021

Verslag EMSTM

Tekst: Geke van Vliet

Nadat de European Mennonite Students of Theology Meeting (EMSTM) vorig jaar niet door kon gaan vanwege de net beginnende pandemie, hadden we onze hoop gevestigd op een herkansing dit jaar. De ontmoeting van Europese studenten zou plaatsvinden in Nederland, maar helaas kon ook dit jaar de ontmoeting niet fysiek plaatsvinden. Gelukkig (?) zijn we het afgelopen jaar bedreven geraakt in ontmoetingen via ons computerscherm. Ook EMSTM moest eraan geloven en werd dit jaar via ZOOM aangeboden.

Het thema van dit jaar was Tolerantie, Macht en Identiteit: Uitsluiting en Omarming vanuit een Doopsgezind Perspectief. Zoals het hoort, beginnen we met een stukje geschiedenis. Nina Schroeder neemt ons mee in satire en propaganda uit de geschiedenis. We hadden ons geen betere start kunnen wensen. Spotprenten uit de geschiedenis blijken ons ook nu nog te raken en ze zorgen voor een sprankelend begin!

Hoewel dit mijn eerste EMSTM is, kan ik me een voorstelling maken bij de informele ontmoetingen die normaal gesproken tussen de lezingen plaatsvinden. Samen lunchen in de zon of na een presentatie nog even doorkletsen over de verschillende indrukken zat er nu helaas niet in. Wel bleef de online gemeenschap vaak openstaan, ook in de pauzes, waardoor mensen die daar trek in hadden elkaar toch konden ‘ontmoeten’ via ZOOM.

Na de satirische start, maar met wel een duidelijke boodschap over hoe propaganda tolerantie beïnvloedt, werd het tijd voor serieuzer werk. Wat betekent tolerantie nou eigenlijk?  Ik vind tolerantie eigenlijk maar een moeilijk begrip. Het is, in mijn ogen, vooral een manier om je ergens niet echt in te verdiepen. Tolereren betekent iets goedvinden zolang het jouw leven maar niet beïnvloedt. Maar in de verschillende lezingen word ik aan het denken gezet. Fernando Enns pleit juist voor meer tolerantie en minder acceptatie. Acceptatie is volgens hem wat tolerantie voor mij is: prima, zolang jij er geen last van hebt. 

Hij pleit er in zijn lezing bovendien voor dat we bij het bedrijven van theologie ons altijd af moeten vragen wie er aan het woord zijn en wie er überhaupt aanwezig zijn. Dat dit bewustzijn belangrijk is, blijkt uit de volgende lezing van Christiane Karrer. In haar lezing over bijbelintepretatie en censuur gaat het over de vraag of bijbelinterpretaties die slavernij verdedigen bijvoorbeeld getolereerd moeten worden. Moeten we proberen die te begrijpen en te tolereren? Met de lezing van Fernando nog in mijn achterhoofd, denk ik dat we hier vooral moeten bedenken dat slaven zelf vaak niets werd gevraagd. Juist zij werden niet gehoord. Kortom: wie zijn er aan het woord en wie zijn er überhaupt bij betrokken?

Hoewel ik had gehoopt op een andere eerste EMSTM-ervaring, ben ik blij dat de bijeenkomst dit jaar door kon gaan. Ook online heb ik een goed beeld gekregen van de gemeenschap van studenten, docenten en anderen die interesse hebben in doopsgezinde theologie. Tijdens de evaluatie werd door meerdere mensen opgebiecht dat EMSTM hun favoriete doopsgezinde bijeenkomst is en ook ik kan niet anders concluderen dan dat dit de beste online conferentie was die ik afgelopen jaar heb bijgewoond. Hoewel ik maar enkele deelnemers ken, vooral vanuit de Nederlandse context, was er verbondenheid. Zelfs humor en ruimte voor luchtigheid kwamen via hetscherm over! Kortom: ook via het scherm wordt de verbondenheid van de internationale, doopsgezinde, theologiestuderende gemeenschap doorgegeven! Hopelijk kunnen we elkaar volgend jaar weer in het echt treffen in Duitsland! 

EMSTM


Terug
 
Meer informatie Facebook   Twitter
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl