> agenda

Agenda

20 maart 2017, 10:00 uur

De predikant als acteur: theatrale vaardigheden op de kansel

Dopersduin, Oorsprongweg 3, Schoorl

De preek wil een ontmoeting tussen tekst en hoorders op gang brengen zodat het verhaal opnieuw tot leven komt en kan werken. Als predikant ben je een belangrijk instrument om deze interactie te vorm te geven. Naast de inhoud is een natuurlijke en vrije voordracht belangrijk bij de communicatie. Hoe betrek je de hoorders actief bij het woord? Hoe spreek je de mensen aan? Hoe presenteer je jezelf? En hoe houd je de aandacht vast?

Tijdens deze dag gaan we, onder leiding van dramadocente Annerixt Pijlman, gezamenlijk op zoek naar de theatrale kwaliteiten die bijdragen aan een sterke voordracht of presentatie. Lichaamshouding, stemgebruik van de spreker alsmede de interactie met de hoorders, komen aan bod. Door middel van analyse en theatrale oefeningen, word je je bewust van je eigen techniek als spreker. Hoe beweeg ik me, hoe maak ik gebruik van mijn stem, hoe maak ik contact met mijn publiek. Kortom wat zijn mijn theatrale kwaliteiten en hoe kan ik deze bewust inzetten?

Zoals ook een acteur zijn spel inzet om het publiek te ontroeren, meeslepen en te verrassen, leert de predikant deze dag op zoek te gaan naar de acteur in zichzelf, om zo op natuurlijke wijze zijn eigen presentatie verder te kunnen ontwikkelen.

De ontvangst met koffie is vanaf 10:00 uur, om 10:30 uur begint het programma. De dag duurt tot en met 20:00 uur (na het diner). De begeleiding is in handen van Marion Bruggen (supervisor) en Annerixt Pijlman. Iedere deelnemer wordt verzocht een recent gehouden preek mee te nemen.

Het aanbod van permanente educatie is bedoeld voor alle dienstdoende predikanten, voorgangers en pastoraal werkenden. Het volgen van deze vorm van scholing kan deel uitmaken van het programma van studieverlof. Iedere cursus levert in het nascholingsprogramma ook studiepunten op. In principe kun je eens in de twee jaar meedoen aan een cursus van 2 dag. Wanneer er plek is, is het mogelijk om vaker deel te nemen. De cursussen van 1 dag staan open voor alle dienstdoende predikanten.


Terug
Meer informatie Facebook   Twitter
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl